Austrian KFOR assisted in buring of killed kidnapped non-Albanian


Source: http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=9170898

BEOGRAD – Kosovska vlada je u saradnji sa nemačko-austrijskim Kforom u julu prošle godine tajno zakopala nekoliko stotina srpskih leševa na deponiji u okolini Prizrena, na lokaciji Hajdučka česma! Reč je o žrtvama trgovine organima koje su sa severa Albanije iskopane i prebačene na teritoriju Kosova i Metohije kako bi se zataškali dokazi o ovim monstruoznim zločina, otkriva pouzdani izvor Kurira iz bezbednosnih krugova.

Naime, kao maska za celokupnu akciju premeštanja leševa poslužila je medijska buka i masovni protesti Albanaca zbog dolaska dve cisterne sa opasnim hemikalijama iz Irana. Cisterne su došle preko Makedonije i graničnog prelaza Đeneral Janković, a navodno je 70 tona njihovog sadržaja trebalo da bude uništeno u Trepči. Višenedeljne proteste Albanaca predvodio je lično Bajram Redžepi, gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice i bivši premijer Kosova.

Prema tvrdnjama naših izvora, u to vreme su iz Albanije u okolinu Prizrena prebačena dva šlepera bugarskih registracija sa telima Srba i drugih nealbanaca koji su nastradali u “žutoj kući”, gde su im vađeni vitalni organi. Stanovništvo koje je prolazilo u blizini ovih šlepera osetilo je smrad jakog intenziteta koji podseća na raspadnute leševe. Nemački i austrijski Kfor obezbedio je deponiju na mestu zvanom Hajdučka česma i, uz obrazloženje da se tu uništavaju opasne materije iz cisterni o kojima je brujao ceo Kosmet, zabranio pristup lokalnom stanovništvu.

Operacijom prebacivanja tela ljudi ubijenih u “žutoj kući” uklonjen je znatan deo dokaza iz Albanije, koja time pokušava da opere ruke od jednog od najstrašnijih zločina koji se desio na njenoj teritoriji, konstatuje naš izvor.

Abdi Alija, predsednik opštine Gora, kazao je za Kurir da su iz pravca Albanije, preko graničnog prelaza Vrbnica, na to područje, kod mesta Žur, stigle zapravo dve cisterne, a ne dva šlepera.

– To se dešavalo otprilike u isto vreme kada su bili i protesti u južnoj Mitrovici zbog sličnih cisterni. Dobio sam uveravanja da i ove dve potiču iz Irana, ali išle su drugom linijom, preko Albanije. Na nekim mestima su curile i osećao se oštar neprijatan miris. Bilo je nagađanja o njihovoj sadržini, ali ja ne bih ulazio u to – kazao je Alija.

Vozači cisterni su pokušali da se zapute za Prizren, ali su ih meštani sprečili, pa su skrenuli ka Gori, gde su ostali dva dana.
– Hteli su da sadržaj izbace na jednoj velikoj deponiji na opštini Dragaš, kod Hajdučke česme, ali nisu uspeli. Organizovali smo proteste, Goranci i Albanci zajedno, i cisterne su se uz pratnju policije i obezbeđenje Kfora uputile ka Prizrenu. Potom su nestale i ne znamo šta je dalje bilo s njima – napominje Alija.

Bruno Vekarić, portparol specijalnog Tužilaštva za ratne zločine, kaže da ovo Tužilaštvo nema informacije koje bi potvrdile tezu o prebacivanju leševa iz severne Albanije u okolinu Prizrena.

– One lokacije na severu Albanije za koje mi znamo nisu dirane. Možda je reč o nekim drugim lokacijama, ali mi to nemamo u predmetu koji vodimo – istakao je Vekarić.

ZATAŠKANO
Vuko Antonijević, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, ne zna šta se desilo sa dve cisterne koje su bile stacionirane u južnom delu grada.
– Protesti Albanaca trajali su nedeljama, a i Ministarstvo za ekologiju Republike Srbije je bilo zainteresovano. Postojala je opasnost da prilikom uništavanja dođe do ispuštanja opasnih materija u Ibar i da se zagadi tok reke prema Srbiji. Međutim, u narednom periodu vršili smo stalne kontrole i do toga nije došlo. Kakva je sudbina cisterni, ne znam, izgleda da je sve zataškano – kaže Antonijević

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s